Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Πιάσε μία Άρθρο 99!

Στην τριετία 2009 – 2011 οδηγήθηκαν σε «λουκέτο» περισσότερες από 486.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα!
Είναι χαρακτηριστικό ότι η οικονομική κρίση κατάφερε να «εξαφανίσει» από την αγορά 56.664 επιχειρήσεις μόλις στους 4 πρώτους μήνες του 2012.
Οι συνέπειες των προβλημάτων αυτών δεν φάνηκαν μόνο σε μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις! Οι κανονιές που ακούστηκαν ήταν επίσης μεγάλες και γνωστές!

·         Sprider,
·         Βωβος,
·         Ιμακο,
·         Αlapis,
·         Ekδόσεις Λυμπέρη,
·         Αγαπητός,
·         Costa coffee (Βωβός),
·         Fokas ,
·         Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες,
·         Λάκης Γαβαλάς,
·         Μετρόπολις,
·         Ναυπηγεία Ελευσίνας,
·         Πετζετάκης,
·         Αlex Pac,
·         Νεώριο Σύρου ,
·         Εικόνα&Ηχος ,
·         Alter ,
·         Aττικάτ ,
·         Ατλάντικ,
·         Σαος Έδρασις Ψαλλίδας ,
·         Microland ,
·         Lannet,
κλπ παραδείγματα με πλήθος εταιριών από «κάτω» τους, ζήτησαν την υπαγωγή τους στο περιβόητο Άρθρο 99-106 του ν. 3588/2007 του Πτωχευτικού Κώδικα!
1.    Το άρθρο 99 το οποίο προφανώς καλώς υπάρχει και οφείλει να λειτουργεί σε μία ελεύθερη αγορά, φαίνεται να έχει γίνει ταυτόχρονα η “oμπρέλα προστασίας-Κολυμβήθρα του Σιλωάμ” γνωστών και έμπειρων επιχειρηματιών οι οποίοι, μετά από χρόνια λανθασμένων-σκόπιμων κινήσεων και ενεργειών και με την συνεχόμενη "οικονομική ανέχεια-ευλογία" του κράτους ως προς τον τρόπο λειτουργίας τους (ελλιπείς οικονομικούς ελέγχους και παραβιάσεις νόμων, μη είσπραξη ΦΠΑ κλπ), αποφάσισαν τελικά …να ρίξουν το καράβι στα βράχια!
2.    Αποτέλεσμα;
3.    ότι οικονομικό έγκλημα μέσα στα χρόνια λειτουργίας των εταιριών μας κάναμε οκ, πάει έγινε,  ότι κερδίσαμε -κερδίσαμε, όσους διώξαμε –διώξαμε , τώρα ελάτε να τα βρούμε και από ότι σας χρωστάμε να σας δώσουμε τα… μισά στην καλύτερη περίπτωση-μπορεί και τίποτα! και φυσικά όχι από τα δικά μας!”

Δεν είμαστε ειδικοί να αναλύσουμε τα οικονομικά νομοθετικά πλαίσια τα οποία θα έπρεπε να ίσχυαν σε περίπτωση χρεοκοπίας όμως ίσως και να μην ήταν άσχημο σε περίπτωση υπαγωγής μίας εταιρίας στο 99-ουσιαστικά χρεοκοπίας, το κράτος, να μπορούσε να απαιτήσει μέρος 50% επί των απαιτήσεων που έχει από τα περιουσιακά στοιχεία των ιδιοκτητών της εκάστοτε εταιρίας. Μικρής ή μεγάλης.
Ίσως τότε να μην είχαμε τόσα πολλά «κανόνια» και οι εταιρίες να αποκτούσαν καθόλη την διάρκειας της «ζωής τους» ένα πιο σοβαρό και υπεύθυνο management.
Ο φόβος φυλάει τα έρμα λέει ο λαός.
Όνειρα θερινής νυκτός!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου